2007-01-22


Tom Stoppard: Rock and Roll a Krétakör társulat felolvasószínháza a Flórián Műhelyben
"A darab fő tanulsága, hogy nincsenek könnyű győzelmek. (...) Lenyűgöző, ahogy bemutatja a társadalmi szabadság korrodálódását, mégis szellemessége, kitörő életereje és hite az emberi szellemben mégis milyen jókedvűvé teszi." (Michael Billington, The Guardian)
http://www.kretakor.hu/?sub=C4-1&cikk_id=1702&what= Posted by Picasa

2007-01-19


Ezt láttuk a moziban: Parfüm - Egy gyilkos története
Patrick Süskind regénye alapján készült a film.
http://www.parfum.film.de/ Posted by Picasa

2007-01-17

(M)érték fotókiállítás


(M)érték - Világhírű magyar fotográfusok
Brassai, Capa, Kertész, Moholy, Munkácsi.
A világ leghíresebb fotósai között számon tartott öt magyar fotográfus alkotásaiból készült fotótörténeti kiállítás a budapesti Ernst Múzeumban.

Nagyon jó kiállítás, 250 fotó. Kár, hogy az utolsó pár képnél már lekapcsolták a villanyt .. pedig örülni kellene, hogy ennyi ember kíváncsi és érdeklődik .. nem?

2007-01-16

Izrael 2007.01.07-01.14



Kárpátok a magasból
Posted by Picasa

Megiddo egy ókori alapítású város a mai Izrael területén. Itt zajlott le a világtörténelem első feljegyzett csatája az egyiptomiak és a hettiták között. A Biblia szerint itt fog sor kerülni, a végső csatára, az Armageddonra is, amikor a "fenevad" erői összecsapnak Isten hadaival, melyet Mihály arkangyal vezet.
Posted by Picasa

Ezeket egy sikátorban láttam..
Posted by Picasa


Názáret - Angyali üdvözlet bazilika Posted by Picasa

Csocsó a szentföldön
Posted by Picasa

Akkói mecset
Posted by Picasa

Rosh Hanikra -a libanoni határon
Posted by Picasa

Izrael-Libanon határ
Posted by Picasa

Haifa - Bahai szentély
A 19. század közepére – a Közel-Keleten és a nyugati világban egyaránt – kialakult egy olyan nézet, mely szerint a világnak már nagy szüksége volt az emberi természetnek és társadalomnak egy alapvető megújulására. Sokak számára egy 19. századi próféta, Baháulláh írásai jelentették e szükség kielégítését, melynek még napjainkban is egyre növekvő befolyása a modern vallásos történelem legjelentősebb fejleményének tekinthető.
A bahá'i eg Haifa-központú, egyistenhívő vallás, melynek követői a vallásalapítójuk és prófétájuk, a Perzsiából származó Baháulláh (1817–1892) tanításait követik. Központi tanításai:
csak egy Isten van (akit különböző nyelvek és kultúrák más- és más neveken ismernek),
az emberiség egy család és eljött az idő, hogy egy globális társadalomban egyesüljön,
az összes nagy vallás csupán lépcsőfoka az egyetlen kifejlődő hitnek, az Isten Hitének.
Posted by Picasa


Marc Chagall üvegablakok a Haddasa kórház zsinagógájában
“This is my modest gift to the Jewish people who have always dreamt of biblical love, friendship and of peace among all peoples. This is my gift to that people which lived here thousands of years ago among the other Semitic people.”
Marc Chagall
February 6, 1962
Posted by Picasa

Kelet Jeruzsálem
Posted by Picasa

Kelet Jeruzsálem
Posted by Picasa

2007-01-15


A Jeruzsálemi templon hegyen a szikla fölé épített aranykupolás mecset: Kubbat asz Szahra, azaz Szikla mecset.
Posted by Picasa

Al-Aksza („a távoli”, ti. Mekkától) mecset
A jeruzsálemi Templomhegy tetején terül el a zsidók és a keresztények által is szent helyként tisztelt, de muzulmán kezelésben lévő Mecsetek tere. Az itt található al-Aksza mecset a muzulmán vallás harmadik legjelentősebb szakrális helye a mekkai Nagymecset és a medinai Próféta Mecsetje után.
Posted by Picasa

Siratófal
A Siratófal Jeruzsálem óvárosának területén található. A Nagy Heródes által építtetett és a rómaiak által Kr. u. 70-ben lerombolt második templom egyetlen megmaradt részlete. Hatalmas, többtonnás kőtömbökből épült, melyeket kötőanyag nélkül helyeztek egymásra. Mai állapotában kb. 50 méter hosszú és kb. 20 méter magas, de mélyen a föld alatt kezdődik. A történelem és a régészeti kutatás megerősítette, hogy valóban a templom maradványa, bár a felső részét később kiegészítették. A zsidók a korai bizánci korszak óta zarándokolnak ide. Megsiratják a templom lerombolását és imádkoznak azért, hogy újra felépüljön. A Siratófal elnevezés egyébként nyugati utazóktól ered. Hitük szerint Isten szelleme nem távozott a templomból mikor azt lerombolták, hanem ma is jelen van a falban. Bármely zsidó a nap bármely órájában imádkozhat, de a férfiakat és a nőket elkülönítik egymástól. A Siratófalról készült fotók gyakran félrevezetőek, mert általában csak sötét ruhás ortodox zsidó férfiakat örökítenek meg, pedig a valóságban az egész világról érkeznek ide zsidók, hogy imádkozhassanak. A fal repedéseibe, hézagaiba kis cédulákra felírt imákat, kéréseket rejtenek, remélve a jelen lévő Istenben. Az 1967. júniusi hatnapos háború során Izrael elfoglalta Jeruzsálem óvárosát, így jelenleg a zsidó állam birtokolja ezt a történelmi helyet.
Posted by Picasa

Tetők kilátással
Posted by Picasa

Hús és pulcsi
Posted by Picasa